10 najopasnijih bandi današnjice

0

Ubojstva, trgovina drogom i oružjem, iznude i otmice samo su dio aktivnosti ovih nasilnih uličnih bandi

 

„MS-13 je u Hondurasu čak otela i ubila sina predsjednika, a u istoj državi su presreli i izrešetali autobus ubivši svih 28 putnika, većinom žena i djece!!!“

 

MARA SALVATRUCHA (MS-13)

Teritorij: Centralna Amerika, SAD

Kriminalna aktivnost: Droga, oružje, ubojstva, trgovina robljem,prostitucija,  otmice

Broj pripadnika: 70.000

Titula najnasilnije bande današnjice se slobodno može dodjeliti MS-13, bandi koja je 70-tih nastala u Los Angelesu, a osnovali su je izbjeglice iz El Salvadora kako bi se zaštitili od drugih bandi koje su ih napadale. S godinama su rasli i postali nasilniji, a kako bi ih policija lovila i deportirala natrag, počeli su djelovati i u zemljama iz kojih su dolazili u SAD – El Salvador, Honduras, Meksiko… Pripadnici Mare (što u prijevodu znači banda) su poznati po mnogobrojnim tetovažama, iznimno često i po licu, a osim broja 13, „ukrašavaju“ se i slovima MS i vražjim rogovima. Poznati su po iznimnoj brutalnosti, a nasilje im je osveta za bilo kakvu provokaciju. Ova banda je u Hondurasu čak otela i ubila sina predsjednika, a u istoj državi su presreli i izrešetali autobus ubivši svih 28 putnika, većinom žena i djece!!! Pripadnici Mare Salvatruche su toliko brutalni da ih je angažirao Sinaloa kartel u borbi oko Los Zetas za prevlast na tržištu droge!

 

CRIPS

Teritorij: Los Angeles, ostatak SAD-a

Kriminalna aktivnost: Droga, pljačke, ubojstva, iznude, krađe identiteta

Broj pripadnika: 50.000

Legendarni Cripsi su jedna od najstarijih i najpoznatijih bandi, koja svoje korjene vuču od teenagera Rymonda Washingtona i Stanleya Washingtona, koji su 1969. godine na ulicama Los Angelesa ujedinili svoje bande kako bi bili jači u borbi protiv ostalih bandi. Prvotno su se nazvali Cribs,ali kada su ih u susjedstvu prozvali Crips, ime je ostalo. Njihova boja je plava, članovi su mladi afroamerikanci mlađi od 25 godina, a Cripsi se danas sastoje od preko 600 „setova“ širom SAD-a. Najutjecajniji su bili 70-tih godina kada je odnos Cripsa prema ostalim bandama bio čak 3:1, zbog čega su osnivane nove bande kako bi im se suprostavili, uključujući Bloodse koji su im smrtni neprijatelji, te se zbog toga u grafitima Cripsa izbjegava slovo „B“. Zanimljivo, iako su im Bloodsi smrtni neprijatelji, tri puta je veća šansa da će Crips ubiti drugog Cripsa nego pripadnika Bloodsa! Posebno se to odnosi na pripadnike dva „seta“ Cripsa – Eight Tray Gangsters i Rollin’ 60, koji su godinama u krvavom međusobnom ratu!

 

BLOODS

Teritorij: Los Angeles

Kriminalna aktivnost: Droga, ubojstva, iznude

Broj pripadnika: 15.000

Početkom 70-tih banda Crips se počela širiti Los Angelesom, pa su se u kvartovima mladi počeli udruživati u anti-Crips bande. Kako se broj anti-Crips bandi počeo povećavati, udružili su se u jednu bandu nazvanu Bloods, pa je rivalstvo između dvije bande prešlo na veći nivo. Unutar Bloodsa postoji 75 manjih bandi (prema više od 600 Crips bandi)koje nazivaju setovima. Pripadnici Bloodsa su crnci većinom godina 16-22, a prepoznavaju se po crvenoj boji i posebnim znakovima rukama. U stalnom su krvavom konfliktu s Cripsom, a posebno krvavo je bilo tijekom 80-tih između Bounty Huntersa, jednog od najvećih setova Bloodsa, i Grape Street Cripsa. Stalni pripadnici Bloodsa se nazivaju vojnicima, dok postoje i suradnici koji ne plaćaju članarinu, ali sudjeluju u radu bande, kao npr. prostitutke koje „doniraju“ novac.

 

18TH STREET GANG

Teritorij: Los Angeles, Zapadni i južni SAD, Centralna Amerika

Kriminalna aktivnost: Droga, oružje, ubojstva, iznude, prostitucija

Broj pripadnika: 65.000

Jedna od najopasnijih bandi SAD-a, počela je kao dio bande Clanton 14, ali kada im je zabranjeno da primaju članove drugih rasa (prije svega Hispance) odvojili su se i postali samostalni, te su od tada smrtni neprijatelji s Clantonovcima. Postali su prva multietnička banda u Los Angelesu, a u SAD-u se ponose da su danas organiziraniji i od njihovih rivala MS-13. Ipak, to se ne može reći za bande iz Meksika, El Salvadora, Gvatemale, koje nose njihovo ime ali s kojima američki 18th Street Gang nema nikakvog kontakta. 18th Street Gang je jedna od najnasilnijih bandi u SAD-u pa  u Los Angelesu svaki dan barem jedna žrtva bude pokradena ili ubijena od njihovih članova. Od drugih bandi se razlikuju po plavoj i crnoj boji, te tetovažama XV3, XVIII, 666, 99, dok u El Salvadoru pripadnici tetoviraju veliki broj 18 preko cijelog lica. Poštivanje hijerarhije je izuzetno važno, te se svaki prekršaj kažnjava 18-sekundnim žestokim premlaćivanjem, a u težim slučajevima čak i ubojstvom!

 

ARYAN BROTHERHOOD

Teritorij: SAD

Kriminalna aktivnost: Droga, ubojstva, reketarenje

Broj pripadnika: 15.000

Arijsko bratstvo ili AB, The Brand, Alice Baker ili One-Two, kako su još poznati, u zatvorima širom SAD-a prisutni su od 1964. godine. Iako čine samo 0,1% ukupnog broja zatvorenika, odgovorni su za čak 18% ubojstava koji se dogode u zatvorima. Izuzetno su agresivni i opasni jer njihovi članovi nemaju što izgubiti – gotovo svi odreda su osuđeni na doživotan zatvor bez mogućnosti pomilovanja, ne boje se čak niti smrtne kazne. Prepoznatljivi su po brojnim tetovažama od kojih su najčešće Aryan Brotherhood, AB, 666, SS, svastika i djetelina. Iako bijeli rasisti, povezani su s azijskim bandama zbog krijumčarenja heroina s Tajlanda, te s meksičkom La Eme s kojima imaju zajedničkog neprijatelja – Black Guerilla Family. Da bi se postalo član bratstva potrebno je u zatvoru ubiti nekoga.

 

JAMAICAN POSSE

Teritorij: Jamajka, SAD, Velika Britanija

Kriminalna aktivnost: Droga, oružje, zastrašivanje svjedoka, ubojstva

Broj pripadnika: 20.000

Jamaljčanska banda poznata je po ekstremnom nasilju, ali i vezama sa dvije glavne političke stranke na Jamajki – People’s National Party (PNP) i Jamaican Labour Party (JLP). Najčešće se sukobljavaju s policijom, a omiljena zabava im je drive-by pucnjava na pripadnike suparničkih bandi i dliere. Također su poznati i po ritualnim ubojstvima svojih članova koji ukradu prihod od droge. Omiljeno oružje im je MAC-10, a unutar bande ima više frakcija, od kojih su najpoznatije Spangler Posse koja je produžena ruka PNP-a, i Shower Posse, produžena ruka JLP-a. Shower Posse je ime uzeo po kiši metaka kojom zasipaju svoje neprijatelje.

 

WAH CHING

Teritorij: Hong Kong, Los Angeles, San Francisco

Kriminalna aktivnost: Droga, oružje, iznude, ubojstva, prostitucija, kocka, kamatarenje, softwaresko piratstvo

Broj pripadnika: 7.000

Prema nekim izvorima počeci Wah Chinga sežu u 18. stoljeće, dok prema drugima u sredinu 60-tih prošlog stoljeća. Javnost je za njih prvi put saznala 1977. godine kada je u Golden Dragon restoranu u San Franciscu došlo do pucnjave između pripadnika Wah Chinga i mrskih im suparnika Chung Ching Yee, koji su im i danas, uz Asian Boyz, najveći neprijatelji. Za razliku od drugih bandi, pripadnici Wah Chinga su izuzetno sofisticirani, što se dokazalo 1995. godine kada je racijom u njihovom skladištu pronađena softwareska roba u vrijednosti od 18 milijuna dolara. Međutim, to što su sofisticirani, ne znači da nisu nemilosrdni, što najbolje znaju svi oni koji su im stali na put.

 

PRIMEIRO COMANDO DA CAPITAL

Teritorij: Brazil, Paragvaj, Bolivija

Kriminalna aktivnost: Droga, oružje, iznude, ubojstva, prostitucija, otmice, bijegovi iz zatvora, pobune

Broj pripadnika: 13.000

Osmero zatvorenika u zatvoru Taubate, poznatijem kao „Velika piranja“, u Sao Paolu osnovalo je 1993. godine bandu koja će se boriti protiv represivnog zatvorskog sustava, i koja će osvetiti smrt 111 zatvorenika koje je u zatvoru Casa de Detencao ubila policija godinu dana ranije. Banda se brzo povećavala te danas broji 13.000 članova od kojih je polovica u zatvoru. Svi članovi moraju plaćati članarinu (27 dolara za zatvorenike, a 270 za sve van zatvora), a banda se financira i trgovinom drogom, ubojstvima, otmicama… Specijalnost su im ipak djelovanja u zatvoru, a trenutka slave imali su 2006. godine kada su organizirali simultanu pobunu u čak 79 državnih zatvora, te još 299 napada na policijske postaje, sudove, autobuse…

 

AREA BOYS

Teritorij: Lagos, Nigerija

Kriminalna aktivnost: Droga, ucjene, iznude, ubojstva

Broj pripadnika: 35.000

U posljednjih 30-tak godina Area Boysi su, od obične bande sastavljene od mladića koji su krali kad god bi im se pružila prilika, prerasli u ogromnubandu kojoj su ubojstva postala svakodnevica. Rastu broja pripadnika, ali i količni nasilja, pripomogla je situacija u Nigeriji – ekonomija u rasulu, recesija, velika nezaposlenost… Njihova specijalnost je iznuđivanje novca, a rade na principu da zakrče ulicu i ne puštaju automobile dok im, pod prijetnjom oružjem, ne daju sav novac koji imaju. Area Bosyi još nisu kvalitetno organizirani kao neke druge bande u svijetu, ali unatoč tome niti jedna mjera koju je vlada napravila nije ih sprječila u djelovanju. Da stvar bude gora, u nekim dijelovima čak rade i pod zaštitom vojske!

 

MUNGIKI

Teritorij: Nairobi, Kenija

Kriminalna aktivnost: Zastrašivanja, ubojstva, iznude, reketarenja

Broj pripadnika: 250.000

Iako su izuzetno brojni, po nekim procjenama imaju čak i pola milijuna pripadnika, malo je toga poznato o ovoj iznimno nasilnoj grupi. Pretpostavlja se da su nastali 80-tih godina, a danas su najbrojniji u siromašnim predgrađima i dijelovima Nairobija poput Mathare. Ime im dolazi od Gikuyu riječi za ujedinjeni, a Mungikiji se bore protiv zapadnog utjecaja te za povratak starih vrijednosti. Stoga se često događa da provode javne mutilacije nad ženama, kidajući im spolne organe mačetama koje su im i inače najdraže oružje. U naseljima u kojima vladaju, svaki stanovnik mora plaćati za zaštitu, inače ga „proguta mrak“. Vlada redovno pokušava s akcijama protiv njih pa su u razdoblju od 2002. do 2007. ubili 8.000 pripadnika Mungikija, a još 4.000 se smatra nestalima.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

15 seksualno napasnih učiteljica

Donosimo vam 15 najseksipilnijih učiteljica koje su imale seksualne odnose sa svojim učenicima   „Zgodna 27-godišnja učiteljica je održavala seksualne odnose s 16-godišnjim učenikom u ...