10 najboljih teškaša u povijesti MMA

1

Cain Velasquez je na putu da postane jedan od najvećih, ali može li dostići strašnog Fedora Emelianenka?

 

„Većina mlađih fanova Emailenka pamti po nevjerojatna tri uzastopna poraza pri kraju karijere, ali njegova vladavina u Prideu, i klecanje koljena protivnika, je nešto čemu je trebalo svjedočiti„

 

FedorEmelianenko

FEDOR EMELIANENKO

Mjesto rođenja: Rubizhne, Rusija

Karijera: 2000-2012

MMA rekord: 35-4

Karijera strašnog Rusa Fedora Emelianenka je nešto što će se teško ponoviti. Rus je vladao teškom kategorijom punih deset godina za koje vrijeme nije izgubio niti jedan jedini susret! Vlasnik najjačih udaraca u kategoriji i vrhunske sambo tehnike je bio nedodirljiv, a svoje protivnike je iznenadio pobjedama upravo u onim segmetnima u kojima su bili najjači – našeg Filipovića je savladao udarcima, a jedini je koji je uspio izvući iz smtronosnog zahvata Minotaura! Većina mlađih fanova MMA ga pamti po nevjerojatna tri uzastopna poraza pri kraju karijere, ali njegova vladavina u Prideu, i klecanje koljena protivnika, je nešto čemu je trebalo svjedočiti

 

Nogueira

ANTONIO RODRIGO NOGUEIRA

Mjesto rođenja: Bahia, Brazil

Karijera: 1999-

MMA rekord: 34-8-1

Kada ga je kao 10-godišnjaka pregazio kamion Rodrigo je pao u komu i nitko mu nije davao šanse da preživi, ali vratio se i preživio. Upravo ti povratci iz gubitničkih situacija su ono po čemu je poznat i zbog čega ga fanovi obožavaju. Minotaur je legenda MMA, posebno Pridea u kojem je bio prvi prvak u teškoj kategoriji. Za vrijeme Pride karijere samo su ga Emelianenko i Barnett uspjeli pobjediti, a borba s našim Filipovićem se pamti kao jedna od najboljih MMA borbi svih vremena! Nogueira vrhunski koristi brazilski jiu-jitsu pa su protivnici prislijeni tapkati od boli. Za samog Minotaura, tapkanje nikada nije dolazilo u obzir zbog čega je u borbi s Mirom slomio i ruku, ali je tim potezom dobio još više fanova!

 

MirkoFilipovic

MIRKO FILIPOVIĆ

Mjesto rođenja: Vinkovci, Hrvatska

Karijera: 2001-

MMA rekord: 28-10-2

Kakva bi to lista bila kada ne bi spomenuli našeg Cro Copa? Opisujući našeg Filipovića jedan je američki novinar najbolje napisao „Desna noga će vas poslati u bolnicu, a lijeva na groblje!“. I baš tako, Cro Cop će zauvijek ostati zapamćen po svojoj ubojitoj lijevoj nozi u koje je protivnike slao u duboki san. Tko još ne pamti njegov nokaut Wanderleia Silve? Međutim, osim po razornom high kicku, Filipovića pamte i po odličnoj obrani, pa je u vrijeme svoje Pride karijere bio jedan od najzastrašujućih MMA boraca. Šteta što je u UFC došao prekasno, ali unatoč razočaravajućoj karijeri u oktagonu, ipak ga možemo pamtiti kao jednog od najvećih MMA teškaša svih vremena.

 

Velasquez

CAIN VELASQUEZ

Mjesto rođenja: California, SAD

Karijera: 2006-

MMA rekord: 13-1

Velasquezu je na odličnom putu da postane najbolji MMA borac svih vremena. Svoju surovu snagu i moć nedavno je najbolje demonstrirao kada je toliko uništio dos Santosa da se ovaj nije mogao sjetiti u kojoj je rundi nokautiran! Razornu moć Velasquezovih udaraca osjetili su i Antonio Rodrigo Nogueira, Brock Lesnar, te Antonio Silva, a jedini poraz doživio je baš od dos Santosa u meču u kojem je nastupio ozljeđen. Svoje odlične hrvačke sposobnosti razvio je na studiju, a tijekom karijere je razvio cijeli arsenal razornih udaraca pa ga se danas smatra najjačim udaračem u MMA. Dodajte tome i nevjerojatnu kondiciju zbog čega nikada ne ostaje bez snage i dobili ste savršenog borca!

 

RandyCouture

RANDY COUTURE

Mjesto rođenja: Washington, SAD

Karijera: 1997-2011

MMA rekord: 19-11

Iako je MMA karijeru počeo tek u 33. godini, Randy Couture će ostati zapamćen kao jedan od najboljih MMA boraca općenito. Captain America je bio trostruki UFC prvak u teškoj, i dvostruki u poluteškoj kategoriji, pri čemu je postao prvi borac kojemu je uspjelo biti prvakom u dvije različite težinske kategorije. Couture, kojeg danas gledamo kao glumca u filmovima poput Plaćenika, je imao neviđene sposobnosti planiranja borbi i taktiziranja, čime je nadoknađivao zaostatak u snazi i veličini u odnosu na veće borce. Članom UFC Hall of Famea je postao i prije nego se umirovio!

 

JoshBarnett

JOSH BARNETT

Mjesto rođenja: Seattle, SAD

Karijera: 1997-

MMA rekord: 33-6

Jedan od najdugovječnijih MMA boraca bi vjerojatno spadao u sam vrh najboljih teškaša svih vremena da mu karijeru nisu pratile kontroverze sa steroidima i drogom. Barnett je furiozno krenuo u svoju MMA karijeru skorom 10-0, i 17 pobjeda u prvih 18 mečeva. S 24 godine i četiri mjeseca pobjedom nad Randyjem Coutureom postao je prvak u UFC-u, ali mu je pojas skinut zbog korištenja nedozvoljenih sredstava. Tijekom karijere natjecao se u svim MMA natjecanjima, od UFC i Pridea do Dreama i Strikeforcea. Ovome specijalisti za poluge poseban trn u oku uvijek je bio naš Mirko Filipović koji ga je pobjeđivao čak tri puta.

 

FrankMir

FRANK MIR

Mjesto rođenja: Las Vegas, SAD

Karijera: 2001-

MMA rekord: 16-8

Neki ga smatraju precjenjenim, nekim podcjenjenim, ali nema sumnje da je Mir odigrao (igra) svoju ulogu u MMA. U MMA je ušao kao as brazilskog jiu-jitsu kojeg je maksimalno korisito da bi pobjeđivao polugama, a svoje BJJ sposobnosti najbolje je demonstrirao u borbi protiv Tima Sylvie za naslov UFC prvaka, borbi u kojoj je ne samo osvojio naslov već i protivniku slomio ruku! Međutim, samo dva mjeseca kasnije imao je tešku prometnu nesreću koja mu je zamalo prekinula karijeru, i nakon koje Mir više nije bio tako ubojit kao prije. Ipak, unatoč tome, uspio je dva puta pobjeđivati velikog Nogueiru, te nokautirati našeg Filipovića i polugom pobjediti Lesnara. Nakon tri uzastopna poraza u UFC-u, izgleda da se njegova karijera približava kraju.

 

KenShamrock

KEN SHAMROCK

Mjesto rođenja: Georgia, SAD

Karijera: 1993-2010

MMA rekord: 28-5-2

Iako je karijeru završio u poluteškoj kategoriji, Kem Shamrock je najveće uspijehe zabilježio u teškoj u kojoj je i dobio nadimak „Most Dangerous Man in the World“. Njegova karijera u MMA bi bila još i impresivnija da je nije napustio zbog nastupa u wrestlingu, a kada se 2000. vratio MMA borbama, sport je toliko napredovao da Shamrock nije bio sjena čovjeka koji je označio početke MMA. Jedan od pionira MMA, Shamrock je nastupio na premijernom UFC turniru, a na UFC 6 postao je prvak pobjedom nad svojim velikim suparnikom Danom Severnom. Sedam godina kasnije se pokušao vratiti kao prvak u poluteškoj ali ga je porazio Tito Ortiz.

 

BrockLesnar

BROCK LESNAR

Mjesto rođenja: South Dakota, SAD

Karijera: 2007-2011

MMA rekord: 5-3

Unatoč ne baš impresivnom rekordu i samo osam bornbi, sve stručne stranice stavljaju Brocka Lesnara među najbolje MMA borce svih vremena. Poraz od Franka Mira na početku karijere nije spriječio Lesnara da nastavi s borbama pa je već u svojoj četvrtoj MMA borbi pobjedom nad Randyjem Coutureom došao do naslova prvaka UFC-a. Lesnar je u oktagon donio odlične hrvačke sposobnosti za svoju visinu, te nevjerojatnu snagu zbog čega je bio prava zvijer. Ali njegovi problemi su dolazili zbog njegova ponašanja i discipline. Nakon što mu je UFC dosadio, prešao je u wrestling gdje danas zastrašuje publiku dok MMA fanovi priželjkuju njegov povratak u oktagon.

 

DanSevern

DAN SEVERN

Mjesto rođenja: Michigan, SAD

Karijera: 1994-2012

MMA rekord: 101-19-7

Amerikanac Dan The Beast Severn je jedan od najaktivnijih MMA boraca svih vremena. Njegova karijera je potrajala punih 18 godina a za to vrijeme je odradio čak 127 okršaja, zabilježivši nevjerojatnu 101 pobjedu! Unatoč tome što u stand upu nije posjedovao gotovo nikakve vještine, nevjerojatne sposobnosti u hrvanju grčko-rimskim stilom su mu donosile pobjede, poput naslova UFC prvaka osvojenog na UFC-u 5 kada je pobjedio Olega Taktarova. Član je UFC Hall of Famea, a u svojoj 54. godini trenutno se još uvijek natječe u wrestlignu!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

1 comment

Post a new comment

Trailermania: Dark Knight Rises

Posljednji trailer najnovijeg Batmana pokazao nam je koja nas poslastica ovog ljeta čeka u kinima   Premijera… 20. srpnja 2012. O čemu se radi… Osam ...