10 najboljih skijaša skakača svih vremena

0

Još jedna Turneja četiri skakaonice se privodi kraju, a mi se podsjećamo 10 velikana ovog zanimljivog sporta

 

10wirkola

10. BJORN WIRKOLA

Karijea jednog od pionira skijaških skokova je trajala samo šest godina, a zadnje dvije godine karijere je aktivno igrao i nogomet za Rosenborg! Ostat će zapamćen kao jedini skakač kojemu je pošlo za rukom osvojiti Četiri skakonice tri godine za redom (1967-1969). Godinu dana ranije osvojio je i dvije pojedinačne zlatne medalje na svjetskom prvenstvu u Oslu, a unatoč dva nastupa na Olimpijskim igrama ostao je bez medalje. Najbliže je bio 1968. godine u Grenobleu kada mu je na maloj skakaonici bronca pobjegla za samo 0.6 bodova.

 

9felder3

9. ANDREAS FELDER

Sredinom 80-tih i počektom 90-tih skakačkom scenom su vladala tri imena – Nykanen, Weissflog i Felder. Austrijska nada se svjetskoj sceni predstavila 1982. godine kada je osvojio timsku srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Oslu, a svoju bogatu karijeru je završio 29. ožujka 1992. godine na Planici, i to na najljepši mogući način – pobjedom. Zauvijek će biti zapamćen po prelijepim skokovima i savršenom telemarku. Dva puta je bio Svjetski prvak, jednom (1991.) pobjednik Svjetskog kupa, dok zlatnu medalju ima i iz letova.

 

8innauer

8. ANTON INNAUER

Olimpijski pobjednik male skakaonice iz Lake Placida 1980. godine, zauvijek će ostati zapamćen kao prvi skakač koji je za skok dobio perfektnu ocjenu – svih pet sudaca mu je dalo 20.0. Dogodilo se to u Oberstdorfu 1976. godine, samo dvije godine nakon što je Toni počeo s natjecanjima. U karijeri je osvojio i olimpijsko srebro iz Innsbrucka 1976. godine, a žetva medalja bi bila i veća da karijeru nije prekinuo u svojoj 24. godini zbog ozljede koljena.

 

7goldberger

7. ANDREAS GOLDBERGER

Čudo od djeteta, nazivali su Goldiea koji je tri puta osvajao Svjetski kup, te dva puta turneju Četiri skakaonice. Današnji komentator ORF-a je osvojio i dvije brončane medalje na Olimpijskim igrama u Lillenhmaeru 1994. godine, te sedam medalja na svjetskim prvenstvima (uključujući zlato iz Lahtija 2001. godine). Preferirao je letove u kojima je bio svjetski prvak iz Kulma 1996. godine. Karijera bi mu bila još uspješnija da ga više nisu zanimale zabave, a nakon što ga je 1997. godine austrijski savez kaznio sa šest mjeseci zabrane skakanja zbog priznanja da je uživao u kokainu, Goldie je zaprijetio da će nastupati za Jugoslaviju!

 

6hannawald

6. SVEN HANNAWALD

Jedini skijaš skakač kojemu je pošlo za rukom pobijediti na sve čeitir postaje turneje Četiri skakaonice u jednoj sezoni je njemački as Sven Hannawald. Pošlo mu je to za rukom 2002. godine, koja mu je ujedno bila i najuspješnija u karijeri. Osvojio je tada i timsko zlato i pojedinačno srebro u Salt Lake Cityju, te je uspješno obranio naslov prvaka u letovima. Dva je puta osvajao i timsko zlato na svjetskim prvenstvima (1999. i 2001.), timsko srebro na Olimpijskim igrama u Naganu 1998, pojedinačno srebro na Svjetskom prvenstvu 1999… Karijeru je završio 2004. godine zbog problema sa depresijom.

 

5malysz

5. ADAM MALYSZ

Jedan od najnagrađivanijih skijaša skakača je i Poljak Adam Malysz. Leteći Poljak, koji se na kraju sezone 2010/11 umirovio, je osvojio četiri olimpijske medalje (nažalost, niti jedno zlato), osvojio je četiri zlata na Svjetskim prvenstvima u pojedinačnoj konkurenciji (što je rekord), a četiri puta je osvojio Svjetski kup po čemu je uz MattiNykanena najuspješniji u povijesti. Svojim uspjesima može dodati i titulu pobjednika turneje Četiri skakaonice 2001. godine, a s 39 pobjeda u Svjetskom kupu treći je na listi svih vremena. Nakon umirovljenja posvetio se rally utrkama.

 

4weissflog

4. JENS WEISSFLOG

Najuspješniji njemački skijaš skakač svih vremena, poznat zbog svoje sitne građe i pod nadimkom buha, je svoju prvu turneju Četiri skakonice osvoji u dobi od 19. godine. Pošlo mu je to za rukom još tri puta, a iz svoje bogate kolekcije medalja može se pohvaliti i sa četiri olimpijske (tri zlata, jedno i iz Sarajeva), devet sa svjetskih prvenstava (dva zlata), a osim što je četiri puta osvajao Četiri skakaonice, još pet puta je bio drugoplasirani. Peti je po broju pobjeda u Svjetskom kupu svih vremena, a danas radi kao stručni komentator na ZDF-u.

 

3ahonen

3. JANNE AHONEN

Jedan od najomiljenijih skijaša skakača je rekorder po broju naslova pobjednika turneje Četiri skakaonice – pet. Na listi svih vremena vodeći je po bodovima u Svjetskom kupu, podijima i Top 10 rezultatima, dok je četvrti po broju pobjeda. Pet puta je osvajao zlato na Svjetskim prvenstvima (ukupno 10 medalja), dva puta srebro na Olimpijskim igrama, te ukupno sedam medalja na prvenstvima u letovima. Nažalost, ovaj vrhunski skakač nikada nije osvojio Olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji, a ostat će zapamćen i po tome što se gotovo nikada nije smijao (čak ni na postolju). Ovdje smo da skačemo, a ne da se smijemo – odgovorio je kada su ga pitali.

 

2schlierenzauer2

2. GREGOR SCHLIERENZAUER

Njegov saldo od 53 pobjede će se do kraja karijere vjerojatno povećati, a već sada je rekorder po broju pobjeda u svjetskom kupu (drugoplasirani Nykanen ih ima 46). Briljantni Austrijanac drži mnogobrojne rekorde, poput pobjeda u sezoni (13), pobjeda za redom (6), pobjeda u letovima (14), a s 18 godina i 47 dana najmlađi je pobjednik nekog natjecanja u Svjetskom kupu. Može se pohvaliti i sa četiri olimpijske medalje (jednom zlatnom), čak šest zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava, te četiri zlatne medalje sa svjetskih prvenstava u letovima! Nevjerojatni rezultati za skakača u svojoj tek 24. godini!

 

1nykanen

1. MATTI NYKANEN

Jedini skakač koji je osvojio svih pet najvećih natjecanja (Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo u letovima, Četiri skakonice i Svjetski kup) je bez sumnje najveći skijaš skakač svih vremena! Trostruki osvajač medalje na Olimpijadi u Calgaryju 1988. godine je osvojio pet olimpijskih medalja (četiri zlata) i čak devet medalja na svjetskim prvenstvima (pet zlatnih). Nažalost, u privatnom životu nije bio tako uspješan – često se družio sa čašicom, a zbog lakog posezanja za nožem i napada na suprugu dva je puta bio u zatvoru!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najveći negativci WWE Wrestlinga

Wrestlemania je za mjesec dana pa je red da predstavimo najveće negativce ovog show programa       ‘Protivnike je tresao strujom, gurao je ljude ...