10 najboljih pjesama Queena

0

Približava se obljetnica smrti legendarnog Freddy Mercuryja pa se prisjećamo najboljih pjesama velikog benda

 

10. CRAZY LITTLE THING CALLED LOVE

The Game (1980)

Freddy Mercury jedva da je znao svirati gitaru, ali ga to nije spriječilo da sjedne i na akustičnoj gitari stvori ovaj hit. Crazy Little Thing Called Love je atipična pjesma za bend iz Londona, te više podsjeća na uratke Elvisa Pressleya iz 50-tih. To i ne mora čuditi, s obzirom da je The King bio Freddyjev uzor. Pjesma je bila prvi Queenov broj jedan u SAD-u.

 

 

9. I WANT TO BREAK FREE

The Works (1984)

Ova odlična pjesma svoju slavu može zahvaliti video spotu i MTV-ju. Te 1984. godine Michael Jackson, Madonna i Bruce Springsteen su ostavili malo prostora za druge, ali u njihovo društvo se umiješao Queen „transvestitskim“ spotom. Video spot je u stvari parodirao britansku sapunicu Coronation Street, ali kako nitko van Otoka za seriju nije čuo, mislilo se da grupa propagirao transvestite!

 

 

8. UNDER PRESSURE

Hot Space (1982)

David Bowie je posjetio studio za vrijeme snimanja novog albuma kako bi otpjevao back vokal za Cool Cat, a u jednom trenutku počeli su se zezati na bas ritam te je rezultat svega ova zanimljiva pjesma koja je 1981. godine, kada je izbačena, postala globalna senzacija. Pjesma je toliko zarazna da su njezin sample „posuđivali“ mnogi – sjetite se samo „Ice, ice baby“!

 

 

7. WHO WANTS TO LIVE FOREVER

A Kind of Magic (1986)

Pjesma napisana za film Highlander govori o patnji koju moraju prolaziti besmrtni gorštaci – gledanje kako voljeni ljudi stare i umiru dok oni nastavljaju živjeti! Brian May je napisao riječi, Freddy Mercury oplemenio svojim savršenim glasom, a pjesma je snimljena uz pomoć orkestra koji je pjesmu podigao na još jedan, veći, nivo!

 

 

6. FAT BOTTOMED GIRLS

Jazz (1978)

Opjsednutost djevojkama povećih guza britanska grupa je osim u Bicycle Race pokazala i u ovoj pjesmi s istog albuma, a obje pjesme su zajedno izdane kao singl. Pjesma je postala toliko popularna da je kasnije ponovo izdana na kompliaciji njihovih najvećih hitova. Zanimljivo, ovo je jedna od najobrađivanijih pjesama Queena, a napisao ju je Brian May.

 

 

5. WE WILL ROCK YOU

News of the World (1977)

Jedna od najboljih motivacijskih pjesama svih vremena se sastoji (ne računajući posljednjih 30 sekundi gitarskog sola Briana Maya) od bubnja i ritmičkog pljeskanja. Pjesma, koja je nastala kao posljedica ugodnog iskustva banda na jednom koncertu u Liverpoolu, se nalazi na Rolling Stonesovoj listi najboljih rock pjesama svih vremena, a izabrana je i u Hall of Fame.

 

 

4. DON’T STOP ME NOW

Jazz (1978)

U vrijeme kada je izašao album Jazz, Queen je već bio na nezaustavljivom putu prema vječnoj slavi. Dont’ Stop Me Now, je tipična „queenovska“ pjesma s višeglasnim back vokalima, izbačena kao drugi singl s albuma. Pjesmom dominira Freddy Mercury koji svoj glas prati sviranjem na klaviru, praćen samo bas gitarom i bubnjem.

 

 

3. SOMEBODY TO LOVE

A Day at the Races(1976)

Ulaskom u studio snimajući novi album, Quuen je bio pred teškim zadatkom – kako napraviti djelo koje će se moći nositi s posljednjim hitom Bohemian Rhapsody! Iako se činilo nemoguće, Mercury je sjeo za klavir i stvorio još jedan klasik! Dodavši back vokale Briana Maya i Rogera Taylora, još jednom se dobio prepoznatljivi dojam zbora!

 

 

2. THE SHOW MUST GO ON

Innuendo (1991)

Mercury je bio u terminalnoj fazi i znao je da mu se kraj brzo približava pa je stoga htio napraviti još jedno remek djelo. Brian May je napisao pjesmu o Mercuryjevom suočavanju s nadolazećom smrti, ali je bio zabrinut hoće li je Freddie moći otpjevati s obzirom da nije niti mogao stajati na nogama. Unatoč tijelu razorenom od bolesti, Mercury je u studiju skupljao snagu i pjevao možda i najbolje u svojoj karijeri. Pjesma je nevjerojatno emocionalna i nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

 

 

1. BOHMEIAN RHAPSODY

A Night at the Opera (1975)

Rock klasik je definitivno pjesma koja zaslužuje biti na prvom mjestu. Šest minutno remek djelo je pravi mali mjuzikl s tri pjesme unutar jedne – pjesma koja je pobila sva moguća glazbena pravila. Što je točno htio riječima pjesme poručiti Freddy Mercury ostaje misterij. Sam autor je izjavio da bi svatko trebao poslušati pjesmu, promisliti o njoj i zaključiti sam što mu ona govori!

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kratki intezivni trening za trbušne mišiće

Nedostatak vremena vas neće spriječiti u izvođenju ovog četverominutnog treninga   „Trening se sastoji od tri vježbe (kratki trbušnjaci, ruska roatcija i povišeno podizanje nogu), ...