10 najboljih pjesama Nirvane

0

Legendarni bend iz Seattlea je poput vihora poharao glazbenu scenu 90-tih, a ovo je njihovih 10 najboljih pjesama

 

10. COME AS YOU ARE

Nevermind, 1991

Kurt Cobain nikada nije skrivao ukoliko je „posudio“ neki dio tuđe pjesme ili jednostavno bio pod utjecajem nekog izvođača. U ovom slučaju inspiraciju je našao u pjesmi Eighties Killing Jokesa. Glazbeni kritičari smatraju ovo najrazvijenijom pjesmom u cijelom Nirvaninom katalogu koja će se pamtiti posebno po mračnim uvodnim riffovima. Pjesma je privukla pažnju i tekstom koji se može shvatiti na više načina, ali sam Cobain je izjavio da je pjesma o ponašanju ljudi i kako često reagiramo drukčije od onoga što bi se očekivalo.

 

 

9. SLIVER

Incesticide, 1992

Savršena kombinacija melodičnosti i agresivnosti, Sliver je pjesma kojom je Nirvana postala bend koji smo voljeli. Snimljena u samo sat vremena, u studiju za vrijeme pauze između snimanja grunge grupe TAD, koristeći njihovu opremu, pjesma inspirirana Cobainovim djetinjstvom je izbačena kao poseban singl 1990. godine da bi se dvije godine kasnije našla na Incesticide, Nirvaninom kompilacijskom albumu rariteta. Ovakav zvuk će kasnije dominirati njihovim najuspješnijim albumu Nevermind.

 

 

8. ABOUT A GIRL

Bleach, 1989

U niti jednoj pjesmi nije vidljiva Cobainova ljubav prema Beattlesima kao u About a Girl. Autobiografska pjesma o ljubavnim problemima s tadašnjom djevojkom je Cobaina zabrinjavala hoće li njezin pop stil i podsjećanje na REM i Beattlese previše odskakati od ostatka albuma, ali je u konačnici postala jedna od najomiljenijih i najčešće izvođenih pjesama na koncertima. Pet godina kasnije, pjesma je doživjela svoj novi početak nakon unplugged izvođenja na MTV Unplugged nastupu.

 

 

7. DRAIN YOU

Nevermind, 1991

Drain You počinje tako lagano da bi odjednom eksplodirala u još jednu glasnu i moćnu skladbu s Neverminda. Najbolja pjesma na drugom dijelu albuma je inače pjesma s najviše overdubbinga (nasnimavanja) na albumu, a kako Cobain nije bio ljubitelj overdubbinga, morali su ga lagati da snimka nije uspjela te da sve ponovi – ovaj put na drugi način. Na kraju je Drain You postala omiljena Cobainova pjesma s albuma, i pjesma za koju je tvrdio da je bolja od Smells Like Teen Spirit!

 

 

6. THE MAN WHO SOLD THE WORLD

MTV Unpluggedin New York, 1994

Iako The Man Who Sold The World nije Nirvanina pjesma, i imala je stotine covera, Cobainova verzija pjesme Davida Bowiea je iskakala iznad ostalih. Ujedno je ova izvedba, nakon smrti Kurta Cobaina, zacementirala Nirvanu u besmrtni status, pa smo je tako morali staviti na ovu listu. Cobainov rezigniran glas, drhteće akustične gitare i žalosni zvuk čela je nešto što se ne zaboravlja, a i sam David Bowie je bio oduševljen izvedbom.

 

 

5. LITHIUM

Nevermind, 1991

Tko bi rekao da pjesma koja u refrenu ima samo riječ Yeah može biti tako dobra! Srećom Nirvanine pjesme su puno više od samog refrena, pa tako i Lithium, kao i većina drugih, ima prije svega lagani pamtljivi uvod, nakon čega slijedi eksplozija melodične jačine i agresivnosti (kojom dominiraju Grohlovi bubnjevi). Toliko snage zvuka u pjesmi, inspiriranoj Cobainovom rođaku, o muškarcu kojemu pogine djevojke te se za utjehu okrene religiji.

 

 

4. ALL APOLOGIES

In Utero, 1993

Energična balada koja nije srcedrpateljska niti usporena da ispadne iz rock žanra, ali istovremeno niti previše energična da izađe iz okvira balade – All Apologies je vjerojatno najsavršenija pjesma koju je Nirvana ikada napravila. Zbog toga što je itnrospektivna, kao i samog kraja u kojima članovi benda odlažu svoje instrumente dok se stihovi All in all is all we all are ponavljaju poput jeke, mnogi je smatraju savršenom završnom pjesmom (iako ona to u biti nije bila) ovog inspirativnog benda.

 

 

3. IN BLOOM

Nevermind, 1991

Nevermind je potvrdio Nirvanu kao apsolutnu hit grupu i nove heroje generacije, a sa činjenicom da ih teenageri širom svijeta obožavaju, Nirvana se odlučila našaliti spotom snimljenim u stilu Beattlesmanije. Spot ime je donio i MTV nagradu za najbolji spot alternativne rock glazbe. Ironično, pjesma je inače bila o svima van underground glazbe, koji su se na bend „nakačili“ nakon Bleacha, a koji nisu razumjeli osnovnu poruku koju je Nirvana slala.

 

 

2. HEART-SHAPED BOX

In Utero, 1993

Nakon žestokog i uspješnog Neverminda Nirvana je odlučila malo smiriti strasti, pa je In Utero donio kombinacije mirnoće i žestine, ali i dosta mračniji ugođaj nego njegov prethodnik. Tipičan primjer tadašnje Nirvanine filozofije je baš Heart-Shaped Box, koji počinje laganom suradnjom Novoselichevog basa i Grohlovih bubnjeva prije nego im se priključi Cobain i stvari postanu puno žešće. A tko još ne pamti stih „I wish I could eat your cancer when you turn black“?

 

 

1. SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

Nevermind, 1991

Smells Like Teen Spirit je doslovno prevrnuo glazbenu scenu naglavačke, grunge glazbu napravio mainstreamom, a Nirvanu lansirao u sam vrh. Koliko je ova pjesma bila značajna za to vrijeme dovoljno govori činjenica da je Smells Like Teen Spirit jedna od najprepoznatljivijih pjesama u posljednjih 20-tak godina. Smells Like Teen Spirit je vjerojatno najbrže penetrirajući hit svih vremena, pjesma u kojoj je sve ono što je Nirvana bila, i niti jednom nije bilo upitno da će biti na prvom mjestu ove liste, baš kao i na svim drugim listama Nirvaninih najboljih pjesama.

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments