10 najboljih pjesama AC/DC-a

0

Legendarni australski rockeri u prosincu izbacuju svoj novi album Rock or Bust, a mi se prisjećamo njihovih 10 najboljih pjesama

 

10. WHO MADE WHO

Who Made Who (1986)

Većina pravih fanova australskog benda bi bila najsretnija da ova pjesma nikada nije ni snimljena iz razloga što je smatraju previše komercijalnom. To se najviše odnosi na Youngove gitare za koje će reći da su previše sintetične. To je možda i točno, međutim nitko ne može poreći da je Who Made Who vrlo zabavna pjesma koja im je osigurala dodatnu mainstream popularnost.

 

 

9. FOR THOSE ABOUT TO ROCK (WE SALUTE YOU)

For Those About to Rock (We Salute You)

Nakon što su osvojili svijet fantastičnim albumom Back to Black, AC/DC je odlučio odati priznanje svim rockerima. AC/DC su se stavili u poziciju rock gladijatora, preuzevši njihov povik Cezaru – Hail Caesar, we who are about to die salute you. Iako pjesma nije među onima najpoznatijima, riječ je o pravom malom remek dijelu izdanom na inače ne baš uspješnom istoimenom albumu.

 

 

8. LET THERE BE ROCK

Let There Be Rock (1977)

Svi znamo kako je po bibliji nastao svijet, a AC/DC je bio toliko dobar da nam je u pjesmi Let There Be Rock, s istoimenog albuma, objasnio kako je nastao rock. I iako je danas, nažalost, očigledno da je rock teško bolestan (da ne rečemo terminalno) lijepo je podsjetiti se na sretna vremena. A ova pjesma svojim ritmom, atmosferom i dugim gitarskom solom Angusa Younga baš ima neku biblijsku (crkvenu) atmosferu.

 

 

7. HARD AS A ROCK

Ballbreaker (1995)

Prvi singl s albuma Ballbreaker jednostavno je morao biti uspješan jer je imao baš sve odlike tipične AC/DC-jeve pjesme – jake gitare, seksualne konotacije u tekstu i dodaci na bini pri svirci uživo (u ovom slučaju velika viseća lopta). Ovo je inače najmlađa pjesma na ovoj listi (iako je stara 20 godina), a uključena je i u soundtrack filma Battleship.

 

 

6. SHOOT TO THRILL

Back in Black (1980)

Jedna od najmoćnijih pjesama AC/DC-a mlađim je muškarcima poznata iz drugog dijela Iron Mana, ali kad već spominjemo Marvelov hit moramo istaknuti da se pjesma savršeno uklopila u film, te da je AC/DC-ov klasik još jednom oživljen. Za razliku od ostalih hitova u kojima u prvi plan dolaze glas Johnson/Scotta ili gitare, ovdje je naglasak na bubnjevima Phila Rudda – pogotovo završni dio pjesme.

 

 

5. HELLS BELLS

Back in Black (1980)

Hells Bells nije prva, a sigurno niti posljednja pjesma koja koristi crkvena zvona, ali ako pitate bilo koga, svi će baš nju prvu (a mnogi i jedinu) spomenuti. Hells Bells je još jedna od preminulom pjevaču Bonu Scottu, i svaki put kada na koncertima Brian Johnson udari u zvono, a Angus i Malcom počnu svoje gitarske dionice, kao da je duh Bona Scotta na pozornici! I dok je Back in Black veselica, ova pjesma je prava posveta Scottu od koje se uvijek možete naježiti!

 

 

4. YOU SHOOK ME ALL NIGHT LONG

Back in Black (1980)

Mnogi smatraju ovu pjesmu najvećim hit singlom australskog benda, a pjesma je posebno popularna među ženskim fanovima AC/DC-a. Zarazna melodija i „prljaviji“ tekst na koncertima još uvijek fanove bacaju u trans, a reizdanjem na albumu Who Made Who, kao i novo snimljenim spotom u vrijeme kada je MTV bio obavezna literatura, bend je dobio dodatnu popularnost. Na VH1 listi najboljih pjesama 80-tih nalazi se na 10. mjestu!

 

 

3. HIGHWAY TO HELL

Highway to Hell (1979)

AC/DC su i prije ove pjesme (i istoimenog albuma) bili na putu osvajanja svijeta, a nakon pjesme su konačno osvojili i veliko tržište SAD-a. Ujedno su zabrinuli mnoge Amerikance koji su smatrali da je pjesma sotonistička, iako pjesma pjeva o stalnim nastupima i životu na putu. Ovo je ujedno bio i posljednji album na kojem je pjevao Bon Scott koji je nedugo nakon toga preminuo ugušivši se u vlastitoj povraćotini.

 

 

2. THUNDERSTRUCK

The Razor’s Edge (1990)

Pjesma koja je nastala kada se Angus Young igrao gitarom, postala je jedna od najprepoznatljivijih pjesama AC/DC-a, i nije mogla doći u bolje vrijeme. Naime, nakon tri ne baš uspješna albuma, i gotovo deset godina, Thunderstrack je revitalizirao Australce i od njih ponovo napravio važne igrače na top listama. Thunderstruck je jedina novija pjesma (s albuma iza For Those About to Rock We Salute You) koju AC/DC uživo redovno izvodi.

 

 

1. BACK IN BLACK

Back in Black (1980)

Jedan od najprepoznatljivijih gitarskih rifova svih vremena i riječi pjesme koje diraju u srce, nalaze se na pjesmi posvećenoj preminulom pjevaču benda Bonu Scottu. Riječi za pjesmu je napisao upravo pjevač koji ga je zamijenio – Brian Johnson, uz uputu benda da pjesma ne smije biti morbidna i tužna jer mora biti slavljenje Bona. Album Back in Black je postao najprodavaniji hrad rock album svih vremena.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments