10 najboljih Marvelovih filmova

0

Nastavak Kapetana Amerike izlazi vrlo brzo pa je red da se podsjetimo 10 najboljih filmova s Marvelovim superjunacima

 

„Osvetnicima baš ništa nije nedostajalo, od humora i drame, do akcije koja kulminira nevjerojatnom završnom 30-minutnom scenom bitke za New York!“

 

Punisher1

10. PUNISHER

Pet godina nakon katastrofalnog pokušaja s Dolphom Lundgrenom usljedio je novi pokušaj, ovaj put s Thomasom Janeom kao Punisherom i Johnom Travoltom kao glavnim negativcem. Iako je film prošao jako loše na kino blagajnama, stekao je određeni kultni status nakon izlaska na DVD-u. Punisher definitivno nije na nivou ostalih blockbustera s ove liste, ali jje još uvijek zuzetno zabavan film kojeg se isplati pogledati. Plus, Punisher je jedan od najcool superjunaka čiji znak mrtvačke glave izgleda tako moćno.

 

IronMan2

9. IRON MAN 2

Nastavak Iron Mana je imao težak zadatak jer je morao početi razvijati priču za okupljanje svih Marvelovih junaka na jednom mjestu, pa su tako veće uloge dobili Nick Fury i Agent Coulson, dok nam se predstavljaju Black Widow i War Machine. Unatoč odvlačenu pažnje sa samog Iron Mana, film je još uvijek pravi spektakl u kojem smo gledali izvrsne akcijske scene i vrlo zanimljivog negativca – Mickeya Rourkea (iako s užasnim ruskim naglaskom). Robert Downey je još jednom nevjerojatan a film je prikazivanje počeo s 40% boljim otvaranjem nego prethodnik.

 

X-Men

8. X-MEN: PRVA GENERACIJA

Nakon ne baš dobrog trećeg dijela X-Mena i solidnog X-Men Origins: Wolverine, producenti su odlučili napraviti reboot serijala u kojem po prvi put u četiri filma nije bilo najpoznatijeg glumca franšize – Hugha Jackamana. Unatoč tome, eksperiment se pokazao punim pogotkom donoseći zanimljivi štih 60-tih godina, te odličnu novu glumačku postavu koju su predvodili Michael Fassbender i fantastična Jennifer Lawrence. Filmu apsolutno nije nedostajalo akcije pa su očekivanja od nastavka koji izlazi ove godine vrlo velika.

 

AmazingSpiderman

7. ČUDESNI SPIDER-MAN

Pet godina nakon očajnog trećeg dijela, odnosno deset godina nakon što je Sam Raimi prvi put ekranizirao Čovjeka pauka, napravljen je reboot. Iako se ponovo moralo prolaziti kroz objašnjenje cijele priče, novi Spider-Man je jako gledljiv akcijski film koji je donio puno zabave i bolju glumačku ekipu nego original. Andrew Garfield je dosta uvjerljiviji nego Tobey Maguire, Emma Stone je seksipilnija nego Kirsten Dunst, ali jedino u čemu je zaostao u odnosu na drugi dio originalne trilogije je baš ta potreba za ponavljanjem uvodne priče. Ali, vrlo skoro nam stiže nastavak od kojeg se puno očekuje.

 

Thor

6. THOR

Nakon izuzetnog uspjeha dva Iron Mana, Marvel se našao na novom teritoriju s ekranizacijom Thora. Novi potencijalni rizik se ponovo pokazao punim pogotkom, i zanimljivom kombinacijom akcije, shakespeareanske drame i humora u kojoj je brilirao tada relativno nepoznati Chris Hemsworth. Kenneth Branagh je polufantasy film uspio pretvoriti u blockbuster hit, a uspjehu filma pomogli su i Natalie Portman (u još jednoj za nju netipičnoj ulozi) te Tom Hiddleston, kojemu je ovo bio debi, u ulozi negativca Lokija.

 

XMen2

5. X-MEN 2

Prvi filmovi trilogija imaju težak zadatak objašnjavanja nastanka priče, pa tek u nastavcima počinje prava akcija. Tako je bilo i sa drugim X-menom s kojim je redatelj Brain Singer dobio dozvolu da napravi film kakav je uvijek htio. Naoružan većim budgetom Singer je napravio spektakl čija već prva scena, Nightcrawlerov napad na Bijelu kuću, najavljuje što nas čeka u ostatku filma. A u ostatku filma akcije ne nedostaje, od napada na Xavierov dvorac do završne velike bitke pa mnogi smatraju X-Men 2 jednim od najboljih superherojskih nastavaka svih vremena.

 

KapetanAmerica

4. CAPTAIN AMERICA: PRVI OSVETNIK

Kao završni dio slagalice Osvetnici trebalo je predstaviti Kapetana Ameriku, izuzetno popularnog heroja koji je u ostatku svijeta mogao biti shvaćen kao američka propaganda. Srećom, dobili smo izuzetno zanimljiv akcijski sepktakl umotan u priču iz Drugog svjetskog rata. Chris Evans, koji i nije bio favorit publike za ulogu, se na kraju pokazao odličnim izborom a cijeli film je imao neki zanimljivi retro dodir. Svojim ulogama su kvaliteti filma definitivno pridonjeli Tommy Lee Jones i Hugo Weaving.

 

Spiderman2

3. SPIDERMAN 2

Nakon što je u prvom dijelu predstavio nastanak priče o Čovjeku pauku, Sam Raimi je dobio slobodne ruke da napravi film kakav želi. Najveći problem nastavaka je što moraju opravdati očekivanja nakon odličnih prvih dijelova (u čemu najčešće ne uspiju), ali Raimi je uspio napraviti zabavniji, mračniji, veći i u konačnici bolji nastavak koji je napredak u svakom pogledu u odnosu na dvije godine stariji prethodnik. Zanimljivo, iako je daleko najbolji film u trilogiji, Sipderman je zaradio na box officeu najmanje od tri dijela.

 

IronMan

2. IRON MAN

Danas je teško zamisliti koliko je Marvel riskirao snimanjem ovog filma, ali prethodni film redatelja Jona Favreaua je bio potpuni promašaj a ime Roberta Downeya se još uvijek vezivalo samo uz probleme. Međutim, do kraja filma gledatelji su znali da su svjedočili nečem posebnom. Iron Man je već prvog vikenda zaradio 98,6 milijuna dolara, a Robert Downey je bio toliko briljantan (i toliko idealan za ulogu) da je Tony Stark postao najpopularniji lik od pojavljivanja Johna Sparrowa . Također, pojavljivanjem Nicka Furya i Agenta Coulsona počelo je okupljanje koje će na kraju rezultirati idućim filmom na listi…

 

Osvetnici

1. OSVETNICI

Kulminacija Marvelovog univerzuma rezultirala je okupljanjem svih junaka na jednom mjestu, a Osvetnici su u potpunosti ispunili velika očekivanja što je na kraju rezultiralo s 1,5 milijardi dolara zarade po čemu su najgledaniji film u koji nije umješan James Cameron svih vremena. Osvetnicima baš ništa nije nedostajalo, od humora i drame, do akcije koja kulminira nevjerojatnom završnom 30-minutnom scenom bitke za New York! Joss Whedon je podignuo letvicu toliko visoko da su očekivanja drugog nastavka Osvetnika još veća nego od prethodnika.

 

banerfacebooklike

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Interview: Jeff „Monster“ Maysh

Jedna od legendi gonzo novinarstva i bivša zvijezda Loaded Magazina danas vodi sasvim drukčiji život   „Niste pravi novinar magazina za muškarce  ako niste završili ...