Kategorije
Zabava

10 najboljih albuma U2-a

Dok se oko njihovog novog albuma Songs of Innocence još uvijek lome koplja, mi vam donosimo najbolja ostvarenja jednog od najvećih živućih bendova

 

NoLine

10. NO LINE ON THE HORIZON

2009

Dvanaesti album U2-a bi sigurno bio više na listi da nije najavljivan kao najbolji album nakon Achtung Baby, odnosno album u kojem će U2 pronaći novi zvuk. Izdan nakon pet godina od posljednjeg albuma, predstavljao je najdužu pauzu benda pa su mnogi očekivali pravo remek dijelo. Magnificent, Moment of Surrender i Breathe su pjesme koje su s oduševljenjem dočekali i publika i kritičari, ali je ostatak albuma zaostao. Srećom, album je pratila fenomenalna 360⁰ turneja kojom je U2 oduševio!

 

Zooropa

9. ZOOROPA

1993

Poneseni uspjehom Achtung Baby albuma, band je u pauzi između dvaju faza Zoo TV turneje odlučio još više unijeti eksperimentalnih zvukova. Prvotno zamišljen kao EP s nekoliko pjesama, Zooropa je ipak postala album koji nam je donio pjesme poput Numba, Lemona i Stay (Faraway, So Close). Iako je album, osim pjesama poput Stay, obilovao neu2ovskim zvukom, publika ga je generalno dobro prihvatila, što će dovesti do toga da idući album bude najgori!

 

Boy

8. BOY

1980

Kritičari debi album smatraju najpoletnijim albumom koji je U2 ikada napravio, što i ne treba čuditi jer su pjesme na albumu Boy posvećene adolescenstvu, a polovica članova su bili u posljednjim teen godinama. Albumom dominiraju njihov prvi hit I Will Follow, pjesma koju još uvijek često sviraju na koncertima, energična The Electric Co. te zanimljive (i neuobičajene) An Cat Dubh i Into the Heart. Izlazak albuma je pratila i prva turneja po Europi i SAD-u.

 

Rattle

7. RATTLE AND HUM

1988

Rattle and Hum nikada nije bio zamišljen kao punokrvni album, već je više kao prateći materijal za istoimeni film koji prikazuje bend na turneji. Rattle and Hum je ustvari prateći materijal za The Joshua Tree, te sadrži live snimke s Joshua Tree turneje plus nekoliko novih pjesama koje su nastale pod utjecajem bendove zaljubljenosti u SAD i njihovu kulturu (Angel of Harlem, Desire, Love Rescue Me i When Love Comes to Town)…

 

Howtodesmantel

6. HOW TO DISMANTLE AN ATOMIC BOMB

2004

Nakon uspjeha „reset“ albuma All That You Can’t Leave Behind, U2 je nastavio s povratkom korijenima, te je Bono njihov 11. album nazvao njihovim prvim pravim rock albumom. How to Dismantle an Atomic Bomb je dobio samo pohvale te je dobio čak devet Grammyja! Moćna pjesma Vertigo je dominirala albumom, ali osim nje i All Because of You, album se sastoji od prekrasnih balada od kojih se posebno izdvajaju City of Blinding Lights, Sometimes You Can’t Make it on Your Own i Original of the Spicies.

 

UnfogettableFire

5. THE UNFORGETTABLE FIRE

1984

Nakon albuma War i općenito žešćih ritmova u ranoj karijeri benda, U2 je odlučio napraviti promjenu te je u to vrijeme The Unforgettable Fire predstavljao najveću promjenu stila i zvuka. Album, koji je ime dobio po nazivu izložbe atomskog razaranja Hiroshime, je donio superhit posvećen Martinu Lutheru Kingu Pride (Int he Name of Love), naslovnu The Unforgettable Fire, kao i pjesmu o heroinu koja će ih proslaviti na Band Aid koncertu – Bad.

 

war

4. WAR

1983

War je definitivno „najagresivniji“ album irskog benda, te se smatra prvim albumom u kojem je U2 imao političke motive. 80-godine su bile godine u kojima su sukobi u Sjevernoj Irskoj bili na vrhuncu, a cijela situacija je bila motiv da se napravi jedna od njihovih najpoznatijih pjesama Sunday, Bloody Sunday, pjesma zbog koje se U2 našao čak na meti IRA-e. Na top listama je odlično prošla i New Year’s Day, a bend je još dugo na koncertima svirao i pjesmu 40.

 

AllThatYouCant

3. ALL THAT YOU CAN’T LEAVE BEHIND

2000

Nakon Popa, najgoreg albuma banda, U2 su odlučili da je bilo dosta eksperimentiranja s elektronskom glazbom, te su za svoj 10. album odlučili pritisnuti „reset“ dugme i vratiti se korjenima. Potez je naišao na odobravanje fanova te se album, koji se prvotno trebao zvati U2000, pokazao punim pogotkom. Pjesme poput Beautiful Day, Walk On, Elevation i Stuckin a Moment You Can’t Get Out Of su obožavali i slušatelji i kritičari koji su album nagradili mnogobrojnim Grammyjima.

 

JoshuaTree

2. THE JOSHUA TREE

1987

Album koji je gurnuo U2 u sami vrh i pretvorio ih u zvijezde koje pune stadione. Nakon eksperimentiranja s albumom The Unforgettable Fire, band se odlučio za danas prepoznatljivi zvuk, a na The Joshua Tree je utjecala sve veća fascinacija banda SAD-om. Where the Streets Have No Name, I Still Haven’t Found What I’m Looking For, Bullet the Blues Sky i In God’s Country su osvajale publiku, ali najveću zaslugu za pretvaranje U2 u zvijezde je imala With or Without You, najbolja pjesma koju je U2 ikada stvorio!

 

Achtungbaby

1. ACHTUNG BABY

1991

Nakon turneje i istoimenog albuma Rattle and Hum, irski band je bio na prekretnici, a članovi su razmišljali i o prekidu, sve dok The Edge nije na gitari odsvirao akord nečega što će kasnije postati jedna od njihovih najboljih pjesama – One. Band je uveo alternativni rock i elemente dancea u svoj zvuk te stvorio jedan od najboljih pop rock albuma svih vremena. Već spomenuti One, Mysterious Ways, Even Better Than the Real Thing, Untill the End of the World, The Fly… samo su neke od pjesama s ovog albuma koje su oduševile.

Autor Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *