10 najbogatijih nogometnih klubova

0

Deloitte je nedavno objavio listu najbogatijih nogometnih klubova, a mi vam donosimo top 10

 

„Barcelona i Real sami pregovaraju cijene svojih prijenosa u Španjolskoj, pa prema CNN-u dva kluba između sebe dijele 50%, dok ostali klubovi La Lige dijele ostalih 50% TV prava“

 

MIlan

10. MILAN

Nekadašnji svjetski velikan je jedva ušao u top 10, što predstavlja daljnji pad u odnosu na prošlu godinu kada je bio osmi. Sa 270 milijuna eura rossonoeri su pet mjesta iznad gradskog rivala Intera, u odnosu na kojeg imaju i 30 milijuna eura više od sponzorskih ugovora.

 

Juventus

9. JUVENTUS

Stara dama je na putu da osvoji treći scudetto u nizu, a odlične rezultate ostvaruju i na financijskom planu. Bogatstvo se procjenjuje na 280 milijuna eura, što je čak 77 milijuna više nego godinu prije! Nevjerojatnih 61% prihoda dolazi od TV prava!

 

Arsenal

8. ARSENAL

Topnici su pali sa šestog mjesta, te im je zarada sada procjenjena na 292 milijuna eura. Zbog visokih cijena ulaznica, najveći dio prihoda (38%) dolazi upravo od navijača, što je rijetkost na listi najbogatijih klubova.

 

Chelsea

7. CHELSEA

Veliki Chelsea je procjenjen na 313 milijuna eura, što je neznatno više nego prošle godine. Zanimljivo je Bluese usporediti s Arsenalom – zarađuju 44 milijuna eura više od sponzorskih ugovora i TV prava, ali 27 milijuna manje od ulaznica, zbog veličine Stamford Bridgea.

 

City

6. MANCHESTER CITY

Bolji rezultati Cityja odrazili su se i na njihovom bogatsvu koje se sada procjenjuje na 326 milijuna eura, što je 45 milijuna više nego prošle godine. City je tako preskočio Chelsea i Arsenal, iako zarađuje duplo manje od ulaznica jer su cijene ulaznica u Londonu dosta veće.

 

PSG

5. PARIS SAINT-GERMAIN

Parižani nikada nisu bili ni blizu Topa 20, ali novi vlasnik donio je sa sobom puno novca i nove sponzorske ugovore. PSG je tako procjenjen na 419 milijuna eura, a većina dolazi od kontroverznog sponzorskog ugovora s turističkom zajednicom Katara vrijednog čak 200 milijuna eura!

 

United

4. MANCHESTER UNITED

Po prvi put od 1997. godine United je ispao iz top tri najbogatija nogometna kluba, unatoč tome što im je bogatstvo procjenjeno na 42 milijuna eura više nego prošle godine. Crveni vragovi su bogati 430 milijuna eura, a većina novaca dolazi od brojnih sponzorskih ugovora.

 

Bayern

3. BAYERN MUNCHEN

Prošla je godina bila itekako uspješna za Bavarce – i na sportskom, i na financijskom planu. U posljednjih 11 godina Bayern nije bio nikada više plasiran, zarada od 437 milijuna eura ga je svrstala na treće mjesto. I to unatoč tome što Bundesliga ima manju cijenu TV prava i ulaznica!

 

Barcelona

2. BARCELONA

Barcelona i Real sami pregovaraju cijene svojih prijenosa u Španjolskoj, pa prema CNN-u dva kluba između sebe dijele 50%, dok ostali klubovi La Lige dijele ostalih 50% TV prava. Katalonski div je tako prošle godine zaradio 497 milijuna eura, u što je uračunato 96 milijuna koje dolazi od Qatar Airwaysa.

 

Real

1. REAL MADID

Iako prošle godine nisu osvojili niti jedan trofej kraljevski klub je devetu godinu na vrhu liste najbogatijih klubova. Deloitte procjenjuje bogatstvo kluba na 538 milijuna eura od čega 41% dolazi od sponzorskih ugovora, a 140 milijuna od TV prijenosa.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Top 5: Najopasnije moto bande

Serije poput Sinovi anarhije prikazuju moto bande kao cool motoriste, ali u stvarnosti je situacija potpuno drukčija   „Vođa Pagansa je 2000. godine šokerom omamio ...