Kategorije
Zabava

10 filmova iz 60-tih koje morate pogledati

1psiho

PSIHO

1960

Pomaknuvši granice u nasilju i golotinji na kino platnu ovaj Hitchcockov svojevrsni slahser ostat će zapamćen kao jedan od najutjecajnijih filmova u povijesti. U tadašnje vrijeme Psiho je bio izuzetno mračan i uznemirujući film koji je gledatelje ostavljao šokiranim, a preokret na kraju filma se i danas pamti kao jedan od najneočekivanijih preokreta ikada!

Zanimljivost: Glavna glumica Janet Leigh nakon ovog filma više nikada u životu nije ušla pod tuš već se kupala u kadi.

 

2lawrence

LAWRENCE OD ARABIJE

1962

Najduži film koji je ikada dobio Oskara donosi priču o stvarnom britanskom vojniku koji pokreće pobunu protiv turskog carstva te je jedan od najspektakularnijih filmskih epova. Vizualno spektakularno remek djelo majstora filmskih epova, Davida Leana, su jednako obožavali i gledatelji i kritika koja ga je nagradila sa čak sedam Oskara.

Zanimljivost: zahvaljujući jordanskom kralju Husseinu, koji je „donirao“ cijelu pješačku brigadu za potrebe snimanja svi vojnici u filmu su stvarno vojnici.

 

3pticurugalicu

UBITI PTICU RUGALICU

1962

Robert Mulliganova adaptacija Harper Leejeve knjige je donijela Gregory Pecku jednu od najvažnijih uloga njegove velike karijere. Priča o odvjetniku koji dobije zadatak braniti crnca optuženog za silovanje u Alabami za vrijeme 30-tih godina je ujedno jedan od prvih filmova koji je ukazao na probleme rasizma.

Zanimljivost: Devetominutna završna riječ na suđenju Gregory Pecka je snimljena bez ponavljanja – iz prve!

 

4goldfinger

GOLDFINGER

1964

Mnogi smatraju da je baš zahvaljujući ovom filmu James Bond toliko omiljen kao danas. Jedan od najboljih filmova o agentu sa dozvolom za ubijanje je ujedno i prvi pokrenuo trend dvosmislenih ženskih imena, a scena s ubijenom djevojkom prekrivenom zlatnom bojom je postala ikonska. Sean Connery je ovim filmom samo potvrdio status superzvijezde.

Zanimljivost: S 39 godina Honor Blackman je do Monice Bellucci u Spectri bila najstarija Bond djevojka svih vremena.

 

5dobarloszao

DOBAR, LOŠ, ZAO

1966

Završni dio veličanstvene Sergio Leoneove spaghetti western trilogije, koja je proslavila velikog Clinta Eastwooda, je po izlasku smatran previše nasilnim filmom, da bi vrlo brzo bio priznat kao film koji je revitalizirao western žanr. Osim po Eastwoodu u ulozi Čovjeka bez imena, ovaj se film pati i po sad već legendarnoj glazbenoj temi.

Zanimljivost: Clint Eastwood je tijekom snimanja sva tri filma nosio isti poncho, bez da ga je čistio.

 

6diplomac

DIPLOMAC

1967

Film koji je prvi uveo opčinjenost mladih muškaraca prema starijim damama je donio priču o muškarcu koji padne na čari starije dame, samo da bi se zaljubio u njezinu kćer. Ovaj film, koji je u to vrijeme proglašen nemoralnim, je postao kultni film a glavom glumcu je osim lansirnaja u sam vrh Hollywooda, donio i nominaciju za Oskara.

Zanimljivost: Noga sa slavnog postera za film nije noga glumice Anne Bancroft već modela Linde Gray koja će kasnije glumiti Mrs. Robinson u kazališnim predstavama.

 

7planetmajmuna

PLANET MAJMUNA

1968

Film koji je pokrenuo cijelu lavinu, i na osnovu kojeg su snimljeni mnogi nastavci i remakeovi je 1968. godine izazvao brojnu lavinu negativnih komentara, najviše zbog svoje političke i socijalne poruke. Neuobičajena priča, odlični Charlton Heston i neočekivani kraj koji je šokirao gledatelje, napravili su Planet Majmuna klasikom!

Zanimljivost: Svi glumci koji su glumili majmune su maske morali na sebi nositi i za vrijeme pauza jer je stavljanje i skidanje maski bilo previše komplicirano.

 

8odiseja

2001: ODISEJA U SVEMIRU

1968

Spektakularni film Stanleya Kubricka s razlogom se smatra jednim od najboljih, a po mnogima i najboljim, SF filmova svih vremena. Ovaj film u četiri dijela priča priču o ljudskoj evoluciji, a unatoč početnim negativnim reakcijama, ostat će zapamćen i po malom broju dijaloga, tada neviđenim specijalnim efektima kao i dinamičnim vizualima.

Zanimljivost: Za vrijeme premijere filma čak 240 ljudi je napustilo film prije kraja, a među njima je bio i Rock Hudson.

 

9butchcassidy

BUTCH CASSIDY I SUNDANCE KID

1969

Jedan od prvih, i najboljih, buddy-buddy filmova donosi priču o dva poznata revolveraša čija su se imena izgovarala s poštovanjem na Divljem zapadu, a u čijim su se ulogama našli dva legendarna glumca Robert Redfofr i Paul Newman. Scena skoka s litice, kao i općenito cijeli film, će zauvijek ostati zapisani u knjizi westerna, ali i filmografije općenito.

Zanimljivost: Paul Newman je izjavio da mu je najzabavnije bilo snimanje baš ovog filma, najviše zato što je pauze provodio ispijajući pivo s Redfordom.

 

10divljahorda

DIVLJA HORDA

1969

Svojevrsni praotac Plaćenika donosi priču o grupi odmetnika koji žele napraviti posljednju veliku pljačku prije nego Divlji zapad, kakvim ga znaju, potpuno nestane. Jedan od western klasika ostat će zapamćen po jednoj od najbrutalnijih i najkrvavijih pucnjava ikada snimljenih na filmu koju su u tadašnje vrijeme smatrali šokantnom!

Zanimljivost: Meksičke dame koje se nude glavnim likovima u filmu nisu bile glumice već meksičke prostitutke.

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *